Sociale cadeauplatformen

Toch lijkt het erop dat het fenomeen nu ook langzaam gaat doorbreken in Nederland, want er zijn weldegelijk applicaties waarmee je een gezamenlijk cadeau kan organiseren. Nederlandse initiatieven als Kudoo, Dropgifts en het Zweedse initiatief Wrapp zijn sociale cadeauplatformen die het mogelijk maken om je Facebook-vrienden echte cadeaus te geven. Ze zijn fraai vormgegeven en vereenvoudigen het proces. Je hebt ook applicaties waarbij je samen online spaart voor een gezamenlijk cadeau, zoals het Nederlandse initiatief Paypool en het Amerikaanse Friendfund.

Sinds april 2012 is er Plesents waarbij je een gezamenlijk cadeau koopt en één spaarpot aanmaakt om met een groep vrienden een bedrag in te zamelen. Een combinatie van beide factoren: samen het beste cadeau vinden en betalen. Mede-oprichter Steven Lips verwacht Nederlanders te kunnen motiveren om samen betere cadeaus te geven. Lips: “Een groot nadeel van een gezamenlijk cadeau is het gedoe eromheen. Mensen zeggen mee te willen doen, maar vergeten vervolgens te betalen. Daardoor moet de organisator achter zijn geld aan. Met Plesents zorgen we ervoor dat deelnemers aan een cadeau van tevoren hun bijdrage betalen. Betalen is meedoen.“

Daarnaast geven ze ook cadeautips. Deze tips zijn afkomstig van betrouwbare webwinkels. De organisator kan een cadeau kiezen en dit voorstellen aan de groep. Zodra er genoeg geld is ingezameld, kan de organisator het cadeau direct kopen via Plesents. Het cadeau wordt dan geleverd door de aangesloten webshop. Merken die zich aansluiten bereiken nieuwe klanten op basis van no-cure-no pay. Kortom: social gifting gecombineerd met affiliate marketing. Het exacte verdienmodel, evenals als het marketingbudget en het aantal actieve gebruikers houden ze nog geheim. Hopelijk wordt dit nog wel openbaar gemaakt, want dat geeft inzicht o.a. in de Nederlandse social gifting markt en het bijhorende acceptatie niveau van consumenten.

Vijf kansen voor merken
Sociaal schenken biedt mogelijkheden voor consumenten. Ook merken kunnen er hun voordeel mee doen, maar er zijn nog weinig merkpioniers in beeld. En dat is vreemd, gezien de cijfers!
1. Onderzoek van Blauw Research wees uit dat in de tweede helft van 2011 in Nederland één miljoen online kopers een product of dienst online via een mobiel apparaat bestelden. Hier lijkt een open markt te liggen.
2. Shoppers blijken 5,2 keer meer uit te geven dan het bedrag van hun cadeau(bon), zodra ze in de winkel zijn.
3. Het schenkproces vindt via of op Facebook plaats, wat betekent dat vrienden van vrienden zien wie schenkt. Het merk bereikt hierdoor direct een grote groep mensen.
4. Er zijn relatief weinig marketingkosten mee gemoeid om relevant te zijn met Facebook.
5. Social gifting applicaties zijn een extra verkoopkanaal dat uiteindelijk resulteert in meer traffic naar de webwinkel.

Potentie
Jazeker! Het blijkt dat social gifting een zeer krachtige marketingtool kan zijn en een (hoge) toegevoegde waarde levert. In de VS hebben H&M, GAP, Sephora en Starbucks zich gemeld bij gifting-applicaties en in Nederland lijkt de markt nog volledig open te liggen. Welke merken gaan hier zichtbaar gebruik van maken?

fb
http://www.marketingfacts.nl/berichten/vergeet-coupons-sociale-cadeaus-zijn-de-toekomst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s